Η μέρα τους τελειώνει και αρχίζει με μία προσευχή, στην αέναη αναζήτηση της πνευματικής ανύψωσης. Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος και στα ερημικά βραχώδη Κατουνάκια, δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα για να φτάσουν στην κατά χάριν θέωση. Ζουν σε μία αρμονικά λειτουργική κοινωνία, διάγοντας βίο λιτό, ώστε να αποβάλουν τους εμπαθείς λογισμούς.

Στον ελεύθερο τους χρόνο εργάζονται, κάνοντας διακονήματα που είναι αναγκαία για τη συνέχεια της μοναστικής ζωής και για να διασφαλίσουν εύρυθμες καθημερινές διαδικασίες. Μαθαίνουν να είναι είναι μάγειροι, κηπουροί, ψαράδες, ράφτες και ό,τι άλλο απαιτείται για να βοηθήσουν και οργανώσουν σωστά την κοινοβιακή τους ζωή. Κατασκευάζουν επίσης εργόχειρα (δηλαδή έργα με τα χέρια τους) προς βιοπορισμό και για να ανταπεξέλθουν στις συνήθως λιτές διατροφικές τους ανάγκες.

Εκεί στα Κατουνάκια πίσω από ένα βράχο, βρίσκεται και το γραφικό Ιερό Ησυχαστήριο της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ».

 

Οι πατέρες εκεί ασχολούνται πολλά χρόνια με την ιερή τέχνη της Αγιογραφίας. Λόγω όμως της μειωμένης ζήτησης τα τελευταία χρόνια για κατασκευή ιερών Εικόνων, οι μοναχοί αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν και με άλλα πατροπαράδοτα εργόχειρα.

Έτσι ξεκίνησαν να επιμελούνται κι άλλα έργα μοναδικής ομορφιάς:

• Πλέξιμο ιερών κομποσχοινίων

• Παρασκευή θυμιάματος

• Κατασκευή χειροποίητων σφραγίδων για πρόσφορα

• Χτένες ξύλινες διαφόρων ειδών και χαρτοκόπτες

• Κατασκευή χειροποίητων ξύλινων οικιακών σκευών, όπως:

• Kουτάλες

• Σπάτουλες

• Πιρούνες

• Κατασκευή ξύλινων γυαλιών ηλίου (κατόπιν ειδικής παραγγελίας)

φαγητού, σπάτουλες μαγειρικής, καθώς και χτένες παντός είδους, μικρές-

μεγάλες και χαρτοκόπτες.

Έτσι κατορθώνουν να εξασφαλίσουν τις βασικές ανάγκες τους προς βιοπορισμό, και γενικά να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη που εμφανίζει η σκληροτράχηλη εκεί ζωή στα σκαρφαλωμένα στα βράχια κελιά τους. Τα ξύλα που χρησιμοποιούν είναι:
* Αγριοκουμαριά, για τα οικιακά σκεύη, κουτάλες κ.λπ. (σκληρό ξύλο που διατηρεί λεία την επιφάνεια για πολλά χρόνια).
* Άριο, Αγιορείτικο πυξάρι, λευκό Πουρνάρι και σκλήθρο (για τις χτένες και τους χαρτοκόπτες).

 

Τα περισσότερα ξύλα κόβονται από τους ίδιους τους μοναχούς μέσα στα ευλογημένα δάση του Αγίου Όρους, μεταφέρονται με τα ζώα και επεξεργάζονται με το χέρι κατάλληλα. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, τα ξύλα «μεταμορφώνονται» σε όμορφα, χρήσιμα και μοναδικά ξύλινα εργόχειρα.
Στην παρούσα ιστοσελίδα μας, η κατασκευή της οποίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου περισσότερος κόσμος να γνωρίσει τα εργόχειρα μας, μπορείτε να δείτε μια μεγάλη γκάμα από όλα όσα με πολλή υπομονή και επιμέλεια κατασκευάζουμε και καλλιτεχνούμε. Είναι και δική μας χαρά να γνωρίζουμε ότι και με τον τρόπο αυτόν διαχέεται η χάρη και ευλογία του αγιωνύμου αυτού τόπου στις οικίες των εν τω κόσμω αδελφών μας, αποκτώντας ένα από τα δουλεμένα με αφοσίωση εργόχειρα μας, είτε αυτό είναι Εικόνα, είτε κομποσχοίνι, είτε κάποια ξύλινη κατασκευή με επιτόπια ξύλα από τα δάση της Παναγίας μας.
Είθε αυτή η χάρη να είναι και παραμένει πάντα πλούσια σε όλους μας ανεξαιρέτως.

 

Έτσι, με αυτό τον τρόπο, τα ξύλα «μεταμορφώνονται» σε όμορφα,

και τόσο χρήσιμα, ξύλινα «εργόχειρα».

Πληροφορίες: info@oathos.gr