ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Η Βυζαντινή Αγιογραφία είναι μια ιερή τέχνη που ενσωματώνει στις μορφές της όλες τις σοφές ανακαλύψεις της αρμονίας και της ζωγραφικής, τις οποίες στο διάβατων αιώνων κληρονόμησε η ανθρωπότητα από τους αρχαίους διδασκάλους της τέχνης.

Ομορφαίνει τους Ιερούς Ναούς μας, αγιάζει τους οίκους των πιστών, ευλογεί τουςοφθαλμούς και όλη την υπόσταση όσων την σέβονται..

Οι αδελφοί Μοναχοί του Ιερού ημών Ησυχαστηρίου ασχολούνται με τηνΑγιογραφία περισσότερα από 40 χρόνια. Έχοντας επίγνωση της μεγάλης ιστορίας καικληρονομιάς της Αγιογραφικής τέχνης, μελετούν και θαυμάζουν ως πρότυπαμνημειώδη Ορθόδοξα μνημεία και άγιες Εικόνες που έχουν σωθεί έως σήμερα εντόςκαι εκτός Αγίου Όρους..

Δημιουργούμε πρωτότυπες Ιερές Εικόνες με βάση την αιωνόβια παράδοση σεξύλο με τον παραδοσιακό τρόπο της αυγοτέμπερας, ζωγραφίζοντας υπομονετικά καιπροσευχητικά με πινέλα και σκόνες, όπως οι παλιοί αγιογράφοι. Θέλοντας δε ναμειώσουμε το κόστος και να καταστήσουμε προσιτές τις Ιερές Εικόνες σε κάθε πιστό,με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας καλλιτεχνούμε επίσης πιστά αντίγραφατων πρωτοτύπων Εικόνων μας πάνω σε επεξεργασμένο ξύλο..

Πλουτίστε την οικία και τους δικούς σας ανθρώπους με την αγορά μιας άγιαςΕικόνας και λάβετε πλούσια την ευλογία των Αγίων. Ζητήστε μας επίσης νακατασκευάσουμε την δικιά σας ιδιαίτερη, αφιερωμένη Εικόνα, όπως επί παραδείγματικάναμε στην περίπτωση του πιστού που μας ζήτησε την Παναγία την Γιάτρισσα απότο Λουτράκι. Ή όπως στην περίπτωση της αναβίωσης της μοναδικής(κατεστραμμένης από το 1916) τοιχογραφίας της Παναγίας της Πονολύτριας από τηνιστορική Μονή Κρεμαστής στον πολύπαθο Πόντο..

Χαρά μας να προσφέρουμε παρόμοιες μοναδικές υπηρεσίας στο Χριστεπώνυμοπλήρωμα της αγίας Εκκλησίας.

Το ιερό κομποσχοίνι στη ζωή των ορθοδόξων Χριστιανών

Το κομποσχοίνι που χρησιμοποιούν καθημερινά όλοι οι ορθόδοξοι μοναχοί, αλλά και αρκετοί απλοί Χριστιανοί,, είναι συνήθως μάλλινο (αλλά και από άλλα υλικά, όπως συνθετικά που είναι πιο ανθεκτικά) και πλεγμένο σε διάφορα μεγέθη. Ξεκινά από πολύ μικρό (που φοριέται στο δάχτυλο) με 8 ή 12 κόμπουςκαι λέγεται 12άρι. Επίσης μπορεί να είναι με 33 (το λεγόμενο βραχιολάκι), 50, 100 ή ακόμα και 300 κόμπους (300άρι).

Υπάρχει μια προφορική παράδοση σύμφωνα με την οποία, τον 4ο αιώνα στις απαρχές του Ορθόδοξου Μοναχισμού, ο Άγιος Παχώμιος (κατ’ άλλους ο Άγιος Αντώνιος), προκειμένου να συγκεντρωθεί ευκολότερα στην προσευχή, πήρε ένα σκοινί κι έπλεξε κόμπους, ούτως ώστε σε κάθε κόμπο να λέει και μια προσευχή. Όμως ο διάβολος πήγαινε κι έλυνε τους κόμπους, για να προκαλέσει σύγχυση και ταραχή στον Άγιο. Τότε εμφανίστηκε Άγγελος Κυρίου κι έδειξε στο Άγιο πώς να πλέκει τους κόμπους σχηματίζοντας σταυρούς με το νήμα, ούτως ώστε να μην μπορεί ο διάβολος να τους λύσει. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο κομποσχοίνι!

Στην προσευχή μας με το κομποσχοίνι, σε κάθε κόμπο που περνά ανάμεσα στα δάχτυλά μας προσευχόμενοιλέμε είτε εσωτερικά, είτε και εξωτερικά, μία από τις ευχές: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον με», ή και «Άγιε του Θεού (τάδε) πρέσβευε υπέρ ημών».

Επίσης το κομποσχοίνι έχει και κάποιες συμβολικές σημασίες. Είναι πλεγμένο συνήθως από μάλλινο νήμα, για να θυμίζει στα μέλη της Εκκλησίας ότι είναι τα λογικά πρόβατα του Ιησού Χριστού (Ιωάν. 10, 11). Έχει συνήθως χρώμα μαύρο, για να μας θυμίζει ότι πρέπει να πενθούμε για τις αμαρτίες μας προσευχόμενοι για συγχώρεση. Στην άκρη του έχει Σταυρό για να μας θυμίζει την δύναμη και προστασία του Σταυρού. Επίσης καταλήγει σε μία φούντα, που ο σκοπός της είναι το σκούπισμα των δακρύων της μετανοίας.

Τέλος οι 12 κόμποι συμβολίζουν τους δώδεκα αποστόλους, οι 33 κόμποι τα χρόνια του Ιησού Χριστού, οι 99 κόμποι είναι το 33 πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδας, ενώ ο κάθε κόμπος πλέκεται με 9, που συμβολίζουν τα εννέα τάγματα των αγγέλων.Εκκλησίας.